Další ročník mezinárodního turnaje je za dveřmi!

Již 49. ročník mezinárodního turnaje ženských a juniorských národních celků je tu! Od čtvrtka 23. listopadu do soboty 25. listopadu 2023 bude Cheb hostit tři ženské a čtyři juniorské národní celky. Všechna utkání se budou odehrávat v chebské sportovní hale Lokomotiva. Házenkářský svátek je organizován Českým svazem házené a házenkářského klubu HC Hvězda Cheb za podpory města Cheb, Karlovarského kraje, Karlovarského krajského svazu házené a klubů Házená Kynžvart a Házená Chebsko. Teď už si představíme jednotlivá družstva.

The 49th year of the international tournament of women’s and junior national teams is here! From Thursday 23 November to Saturday 25 November 2023, Cheb will host three women’s and four junior national teams. All matches will take place in the Lokomotiva sports hall in Cheb. The handball festival is organized by the Czech Handball Association and the handball club HC Hvězda Cheb with the support of the city of Cheb, the Karlovy Vary Region, the Karlovy Vary Regional Handball Association and the clubs Házená Kynžvart and Házená Chebsko. Now let’s introduce the individual teams.

TURNAJ ŽEN/WOMEN'S TOURNAMENT

ČESKO

NORSKO

SLOVENSKO

Czech Republic

Norway

Slovakia

Český národní tým žen i tento rok pokračuje pod taktovkou hlavního trenéra z Norska Benta Dahla. Na rozdíl od minulého roku se 49. ročník znovu stává poslední přípravou před mistrovstvím světa v házené žen, které se koná od 29. listopadu do 17. prosince v Dánsku, Norsku a Švédsku. Ženy se do turnaje zařadily po úspěšné evropské kvalifikaci, kde dvakrát vyhrály proti týmu Švýcarska. Ve skupině H narazí na týmy Nizozemska, Argentiny a Konga. Držíme palce!

The Czech women’s national team continues this year under the baton of the head coach from Norway, Bent Dahl. Unlike last year, the 49th is once again the final warm-up before the Women’s World Handball Championship, which takes place from November 29 to December 17 in Denmark, Norway and Sweden. The women entered the tournament after a successful European qualification, where they won twice against the Swiss team. In Group H, they will meet the teams of the Netherlands, Argentina and Congo. Fingers crossed!

Norský záložní ženský tým již stal na našem turnaji v posledních letech pravidelným hostem. Jedná se o kvalitní tým s rychlou házenou, ze kterého se vybírají hráčky do A-týmu a účast na velkých akcích. Poslední světový i evropský šampionát Norsko vyhrálo. Jedná se o světovou elitu v házené žen.

The Norwegian reserve women’s team has already become a regular guest at our tournament in recent years. This is a quality team with fast handball, from which players are selected for the A-team and participation in major events. Norway won the last World and European championships. This is the world elite in women’s handball.

Slovenský ženský tým se na posledním mistrovství světa ve skupině H potkal s námi a nepostoupil ze základní skupiny do dalších bojů. Na evropském šampionátu se naposledy objevily v roce 2014.

The Slovak women’s team met us at the last World Championship in Group H and did not advance from the basic group to the next matches. They last appeared at the European Championship in 2014.

TURNAJ JUNIOREK/JUNIOR TOURNAMENT

ČESKO

NORSKO

MAĎARSKO

RUMUNSKO

Czech Rebublic

Norway

Hungary

Romania

České juniorky má na starosti český trenér Dušan Poloz. Na poslední světový šampionát se kvalifikovali po skvělém výkonu na evropském šampionátu U-19, kde skončily na 10. místě. stejně jako na turnaji v Chebu se i na tomto mistrovství v roce 2021 utkaly s týmy Maďarska a Rumunska (neúspěšně) a Norska (úspěšně). Co se změní tentokrát? Mistrovství světa U-21 v roce 2022 nakonec nedopadlo o nic hůře, juniorky skončily na 11. místě, kde Rumunsko již zvládly porazit. Na další světový šampionát v roce 2024 již kvalifikací prošly. Je na co se těšit.

The Czech junior girls are in charge of the Czech coach Dušan Poloz. They qualified for the last World Championship after a great performance at the European U-19 Championship, where they finished 10th. like the tournament in Cheb, they also faced the teams of Hungary and Romania (unsuccessfully) and Norway (successfully) in this championship in 2021. What will change this time? In the end, the U-21 World Championship in 2022 did not turn out any worse, the junior women finished in 11th place, where they already managed to beat Romania. They have already qualified for the next world championship in 2024. There is something to look forward to.

Norské juniorky jsou mistrněmi světa z posledního šampionátu 2022, dva roky předtím se staly vícemistrněmi a jsou na velkém vzestupu. Evropské šampionáty v posledních letech neovládly, naposledy ho vyhrály v roce 2009 a na bronzové příčce se umístily v roce 2019.

The Norwegian juniors are world champions from the last championship in 2022, they became multi-champions two years before and are on the rise. They have not dominated the European championships in recent years, they last won it in 2009 and took bronze in 2019.

Juniorky z Maďarska ovládly poslední tři evropské šampionáty, kde nenechaly soupeřům ni zadarmo. Skvělé výkony pokračovaly i na mistrovství světa, kde v roce 2018 na domácí půdě šampionát vyhrály a v roce 2022 skončily výsledkem 31:29 ve finále s Norskem na stříbrném místě. Kvalitní tým s velkými ambicemi dorazí k nám, aby ukázal svou kvalitu posledních let.

The junior girls from Hungary dominated the last three European championships, where they did not let their opponents get away with it. The great performances continued at the World Cup, where in 2018 they won the championship on home soil and in 2022 they finished with a result of 31:29 in the final with Norway in silver place. A quality team with great ambitions will come to us to show their quality of recent years.

Rumunské juniorky jsou dalším týmem, který se poslední roky ukazuje na světové a evropské úrovni. Na posledním evropském šampionátu v roce 2023 po výhře nad Portugalskem získaly bronzové medaile. Na minulém světovém šampionátu jsme my a tým z Angoly ukončily naděje na medaili hned v základní skupině. V roce 2016 však také obsadily bronzové místo po výhře nad Německem. Holky určitě budou bojovat o každý bod.

The Romanian juniors are another team that has been showing itself at the world and European level in recent years. At the last European Championship in 2023, they won bronze medals after winning over Portugal. At the last world championship, we and the team from Angola ended our hopes for a medal right in the basic group. In 2016, however, they also took bronze after a win over Germany. The girls will definitely fight for every point.